Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Başlıklar
Bazen sıradan bir rüya gibi görünse de, bazen simgeleştirilmiş bir şey anlatılabilecek şekilde geliştirilebilen hayaller vardır. Örneğin, bir kişinin rüyasında baklava yapmasının ne anlama geldiği konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) görüşünü öğrenmek isteyebilirsiniz.
İslam alimi imam Gazali’ye göre, rüya kendiliğinden meydana gelen bir simgedir ve çoğu zaman hafızaya üflendiği için duygusallıktan uzak tutulur. Moiz b. Mükellef’e göre ise, birtakım bilinçaltı süreçlerin sonucu olma konusunda rüya ciddiye alınır. İslamiyetteki görüşe göre de rüya, insanın kalbindeki sırların açılmasına yol açar, özellikle yedi kat göklere sunulan üç türlü şifresi olan Peygamberimizin hayatıyla ilgili olan muharref rüyalardır.
DİB ve din alimlerinin görüşüne göre, rüyada baklava yapmak çok özel bir anlam taşıyor. Onlara göre, insanın rüyasında baklava yapması cömertliğine, dürüstlüğüne ve eşit paylaşımına ilişkin mesajlar verdiği anlamına gelir. Bu, ancak dinden gelen güç sayesinde başarılabilecek köklü bir değişim hikayesi olmanın dışında kalan bir gösteri olarak ortaya çıkar.
Bu rüya, dinin her koşulda hayatımıza huzur katmamızı kolaylaştırmak için geliştiğini göstermektedir. Rüyasında baklava yapan kişinin, daha fazla yardım etmeyi ve daha cömert olmayı seçmesi durumunda hayatına güzellik katacağını da belirtmektedir.
Rüyanın inançla ilgili unsurları keşfetmede önemli rol oynadığının altını çizmek önemlidir. Din kitabımız Kuran uyarma ve diretme arasındaki olaylar arasındaki bu çarpışmaların göstergeleri ya da muharref rüyalar olarak nitelendirdiğimiz şeyler olduğunu öğreniyoruz.
Halvet, namaz, oruç gibi ibadetleri yerine getirmek, iyi fiillerden kaçınmak, sevgi ve merhamet göstermek ve diğer insanlara çok şeyler vermek eşit paylaşımın önemli sembolleri arasında said ediliyor. Buna ek olarak, hesaplaşmanın sonuçlarını görmek için de İslam alimlerinden hemen önce devreye giren uyanık beyanın göstergesi olarak da kullanılır.
Kuran’da rüyaların Allah tarafından indirilen mesajlar olarak adlandırıldığını görüyoruz. Hz. Muhammed (sav), Aşere-i Muhammede ve Kitab-ı Mukaddese hakkında tasdik edilmiş olduğu rivayete göre, Allah tarafından ona gönderilen rüyalarla birçok haberler almış ve ona çok şeyler öğretmiştir. Tarih boyunca bu gelenek sürdürülmüş, dini liderlikte normal kabul görmüş ve bugün de devam etmektedir.
Hatırlanmalıdır ki, rüyada görülen her şey, algısal olarak meydana gelmemektedir. İnanç üzerine kuruludur ve rüyalar için tanımlanan mantıksal çerçevenin isabetli olup olmaması, kişinin neye inandığı ve hangi dini kanala bağlandığı ile doğrudan alakalıdır.
Rüyada baklava yapmak ise, tamamen cömert olmamız ve eşit paylaşımın önemini anlamamız anlamına gelmektedir. İslam alimlerine göre, kişinin rüyasında baklava yapmak, yaşamlarında dürüst ve güleryüzlü olmanın ve diğerlerinin haklarına saygı göstermenin yolunda olacağını göstermektedir.
Daha da önemlisi, rüyalar için ortaya konan çerçeve doğru olsa bile, rüya gören kişinin kendi doğruluğunu keşfetmesi ve kendi kişisel değerlerine odaklanması gerekmektedir. Bu, kişinin kriterleri ve hedefleri de dahil olmak üzere hayatının sonuca ulaşması için en etkili seçenek olduğu anlamına gelmektedir.