Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Başlıklar
Rüya görmek insanların en eski deneyimlerinden biridir. Rüyaların ne anlama geldiği sorusu insanların binlerce yıldır kafa yorduğu bir sorudur. Rüyalardaki görüntülerin bilinçaltı ya da daha derin zihinsel işlemlerin sağladığı bir çıktı olabileceğini düşünenlerin çizgisine girenler olmakla birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) geleneksel islamî açıklamalara dayanarak, rüyaların hayatımızdaki mânâları hakkında bir takım önerilerde bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) konu hakkındaki resmi görüşü şu şekildedir: Rüyalarda görülen manzaraların insanların bilinçaltındaki sıkıntılara ve yaşanan kaygılara karşı steplerin tespit edildiği bir geri bildirim aracı olabileceği, ancak bunların tam olarak çözülmesi için bilinçaltının açılması gerekebileceği vurgulanmaktadır. Diyanet’in bu görüşlerine göre, hakikatlerin anlaşılması için mevcudiyetin anlaşılmasının önkoşulu olarak her insanın özündeki bütüncül bir bakışa sahip olması gerektiği savunulmaktadır.
Rüyalarda görülen korkutucu sahneler kimi zaman hayal edileni değil, saklı anlamları içermektedir. Örneğin, rüyasında, birinin vurulmuş gibi görmek, hayatta başarı elde etmeye çalışırken ortaya çıkacak zorluklar demektir. Bu durumda Diyanet İşleri Başkanlığı, kötü rüyaların hayata dair bir uyarı mesajı olabileceğini ya da hayatın yaşanılan sorunlarının simgesel olarak temsilini algılamaya çalışmak olduğunu öne sürmektedir. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu görüşe göre, kötü rüya her zaman bir şeyin kötü olacağı anlamına gelmez. Düşleri ayrıntılı bir şekilde anlamaya çalışırsak, rüya herhangi bir yansımayı içermediğinde ona bir önemi yoktur.
Rüya yorumlamak bir zanaattır. Rüyayı anlamaya çalışırken, çoğu insan farkında bile olmadan yaptıkları bir dizi eleme yoluna gider. Öncelikle rüyadaki unsurların bütünlüğünü sağlamak, rüyada gördüklerinin, rüya sahibinin hayatıyla neyin ilgili olduğunu görmek için önemlidir. Bu elemeyi geçerek, bu temsil nemlerini, sembollerin neyi ifade ettiğini anlamak için düşünmek ve analiz etmek gerçek bir zevk haline gelir.
Her rüyanın, bedenin gizemli bir dille oluşturduğu bir sezgisel mesaj olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Bununla birlikte, rüya portresini oluşturmak için rüyayı tarif etmek gibi zor bir işle karşı karşıyayız. Rüyaların kendileri gibi benzersiz olduğu açıktır, bu nedenle rüyada gördüklerinizi anlamlandırmak için, öncelikle kendinize özgün bir biçimde yaklaşmalısınız.
Bazı durumlarda, rüyalar sadece rüya sahibi olan kişi için bildirdiği özel mesajlar olabilir. Diksonlar için, rüyalar, bazı bulgulara ulaşmak için öznel inceleme yoluyla gerçekleştirilen psikolojik bir terapi haline gelebilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkındaki görüşü, her rüyayı kendi özellik ve anlamlarıyla anlamlandırmak için öncelikle insanın toplumsal, psycholojik, etiko-moral alanlardaki bilgilerini bir araya getirmesinin yeterli olabileceğidir.
Rüyalar insanın anlayamadıklarından oluşan sonsuz bir dünyadır. Dolayısıyla, rüyaları yorumlamak “fiziksel anlamının ötesinde” kültür, felsefe ve ahlâk derslerinden birden çok kaynaktan öğrenilebilecek bir etkinliktir.
Bu nedenle rüyada birinin vurulduğunu görmek Diyanet görüşüne göre, rüyanın bize hayatımızı değiştirecek ipuçları sunabileceği fikrine dayanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu hakkındaki görüşüne göre, hakikatlerin anlaşılması için mevcudiyetin anlaşılmasının önkoşulu, insanların özündeki bütüncül bakışa sahip olmasıdır. Bu nedenle insanlar, rüya görmekle kendi kimliklerinin farkına varabilirler.